петък, 13 февруари 2015 г.

Как лъвът уволни мравката

| No comment

Всеки ден малката Мравка пристигаше рано на работното си място и започваше да се труди. Работеше, произвеждаше и беше доволна и щастлива.

Лъвът – шефът на всички животни – се учуди, че мравката работи без надзор.
- Ако тя работи толкова много без надзор, не би ли могла да произвежда повече, ако някой я контролира? – замисли се той.

Така той нае една Хлебарка, която имаше голям опит като надзорник и изготвяше чудесни доклади.
Първото решение на Хлебарката бе да въведе контрол на достъп за Мравката.

След това, Хлебарката реши, че ѝ е нужна секретарка, за да ѝ помага с изготвянето на докладите и тя нае един Паяк, който освен с архивите, се занимаваше и с контрол на телефонните разговори.

Лъвът беше очарован от докладите на Хлебарката и я помоли да изготви графики на производството и анализ на тенденциите, за да ги представи на специално организираните срещи. За тази цел на Хлебарката ѝ купиха компютър, лазерен принтер и бе наета една Муха, която да ръководи IT отделa.

Мравката, доскоро продуктивна и весела, бе отчаяна от толкова надзорници, бумащини и срещи, които ѝ заемаха цялото време!

По това време Лъвът стигна до извода, че е дошъл моментът да назначи отговорник за сектора, където работеше Мравката. Постът бе поверен на един Щурец, чието първо решение бе да се обзаведе с килим и ергономичен стол за бюрото си. Щурецът също така имаше нужда от компютър и асистентка (която взе от предната си служба), за да му помага да подготвя стратегическия план за оптимизиране на работата и да контролира бюджета за сектора, където работи Мравката, която на този етап вече не се забавляваше и с всеки изминал ден се ядосваше все повече.

По същото време Щурецът убеди Лъва в абсолютната необходимост от проучване на средата. След като проучи работната натовареност, Лъвът забеляза, че секторът на Мравката не произвеждаше вече колкото преди.

Той нае един Бухал – известен консултант – да осъществи одит и да предложи решения. Бухалът изкара три месеца в офисите и изготви огромен доклад от няколко тома, със заключението: „Има много персонал в това предприятие".

Познайте кого уволни Лъвът най-напред?

Мравката, естествено. Мотивите за уволнението бяха: „липса на мотивация и конфликтно поведение".
Tags :

Няма коментари:

Публикуване на коментар